20180213_091200Po napovedih Svetovnega ekonomskega foruma, ki vsako leto združi voditelje, gospodarstvenike in akademike, bodo reševanje izzivov, kritično razmišljanje in kreativnost tri najpomembnejše veščine do leta 2020. Gre za ključne veščine, ki zaposlenim in podjetjem že danes omogočajo hitrejši razvoj in napredek in ga bodo v prihodnje še bolj. Da je treba med zaposlenimi razvijati veščine kreativnega razmišljanja, se zavedajo tudi v nekaterih slovenskih podjetjih. Njihovi razvojniki, idejniki in vodje so se na pustni torek, 13. februarja 2018, v prostorih Štajerske gospodarske zbornice v Mariboru udeležili delavnice 12 dejavnikov inoviranja: Od rigidne do inovativne organizacije. Delavnico sta vodili licencirani trenerki po metodi 12 dejavnikov inoviranja, mag. Nastja Mulej in Simona Roškar, našemljeni v pustne maske, ki predstavljajo simbol kreativnosti. Udeležence delavnice je zanimalo, kako veščine kreativnega razmišljanja prenesti v delovno okolje in s kakšnimi pristopi spodbujati kreativno razmišljanje v podjetjih, da bi se znebili rutine in monotonije. Tako kot si vrtnar ne zna predstavljati dela brez orodja, tudi veščin kreativnega razmišljanja ni mogoče razvijati brez orodij, metod in tehnik, ki so jih udeleženci preizkusili v praksi. Spoznali so model 12 dejavnikov, ki ga sestavljajo viri (talent, energija, metoda), struktura (posameznik, tim, cilj, tim) in kultura inoviranja (ideje, svoboda, zavzetost, humor, tveganje).

Omrežje dejavnikov za spodbujanje kreativnosti

12 dejavnikov inoviranja

Kreativnost se napaja s tremi različnimi viri: TALENT, ki ga je treba spoznati in razvijati, ENERGIJA, ki jo namenjamo kreativnemu delu in METODA, ki nas uči usmerjenega in sistematičnega dela. Če pravilno uporabljamo vse vire, lahko rezultate dela izboljšamo tudi do 50 odstotkov. Za preoblikovanje v inovacijsko organizacijo je treba začeti pri POSAMEZNIKIH, razumeti njihove motive in jih vključevati v TIME, da se z izzivi in sledijo CILJEM. Ko vse to povežemo lahko začne delovati tudi inovacijski SISTEM – črpalka za ideje. Če v podjetju spodbujamo nastajanje IDEJ in zaposlenim omogočimo SVOBODO ustvarjanja, iskanja, odločanja ali celo eksperimentiranja s tem bistveno vplivamo na ZAVZETOST. Novosti, ki jih uvajate na trg zahtevajo precej poguma, zato z nadzorovanim TVEGANJEM vzdržujemo nekaj zdrave napetosti, ki jo sproščamo s HUMORJEM – čisto obliko kreativnosti v svoji najbolj zabavni preobleki.

 

Želite biti na tekočem?

Postanite del našega kreativnega kluba in obveščali vas bomo o dogodkih in novicah, izobraževanjih ter z vami delili »sveže žemljice« na področju kreativnosti.

Si inovator po duši? Želiš postati? Vsak je lahko inovativen, preveri v šoli inoviranja.

Vera Kocbek, Grawe zavarovalnica

Za vse tiste, ki želite stopiti iz svojih okvirjev.

Anja Cvirn

»To je nekaj, kar vsi v življenju potrebujemo.«Uroš Trujkič

Izobraževanje, kjer v sebi odkriješ skritega kreativca in ogromno novih idej.

Katja

Toplo priporočam - drugačen pogled na inovativnost in trenje oreščkov.

Barbara Veselko

Pojdi k Simoni na sprostitev in novo znanje na zabaven način.

Katarina Grgić

»Ful dobra zadeva. Ne moreš verjeti, kakšne možnosti pri razmišljanju se ti odprejo!!!«Brigita Tomas
»Dobili boste nov pogled na svet, na ideje - kako jih generirati v skupini in postati luč v pogledu na izzive.«Margareta Guček Zakošek 

Za vse kreativce in tiste, ki bi to želeli postati, je usposabljanje obvezna postaja na poti do novega znanja.

Tamara Breznik

Premikati gore se lahko naučimo, a brez tima ne gre! 

Manuela Cafuta

Vaš osebni in poslovni kreativni potencial boste lahko razvijali v Mestnem muzeju Ljubljana, skupaj s trenerkami za vodenje in izvajanje delavnic po Michaelidesovem modelu Umetnost inoviranja.

Mediji o nas

Sreča na delovnem mestu. Misija nemogoče? (revija eTri, povezava, stran 17)
V enih podjetjih se veliko smejijo. V drugih so zagrenjeni. Zakaj? (Sobotna priloga Dela, 27. 12. 2014, preberite: 1. del2. del3. del4. del)
Zakladi Slovenije tukaj (TVS, Polnočni klub, odlomek z Dimisom od 57:16 do 59:54)
Če danes delate tako kot včeraj, vas jutri ne bo več (Primorske novice, povezava)
Če danes delate tako kot včeraj, vas jutri ne bo več (Primorske novice, povezava)
5 praktičnih nasvetov za podjetnike, ki želijo najti in obdržati svoje mesto pod soncem (E-bilten Uradnega lista, povezava)
Ustvarjalnost za vsakogar (Zbornik davčnih svetovalcev, stran 1, stran 2, stran 3 , stran 4 )
Idejnik oživlja zamisli zaposlenih (Delo, stran 1 stran 2)
Sreča na delovnem mestu. Misija nemogoče? (revija eTri, povezava)

Vse objave v medijih...

Kontakt

Če imate vprašanje za nas, nam pišite na skupen mail info@12dejavnikovinoviranja.si. Z veseljem vam bomo odgovorile tudi, če nas želite nagovoriti bolj osebno:

Blogi